Wake Up Polsko!: Tisíce protestujících v ulicích proti vládě (FOTO)

01.10.2012 19:52

 

Desítky tisíc lidí pochodovaly v sobotu hlavním městem při protestu proti vládním reformám a novému zákonu, který zvyšuje věk odchodu do důchodu, a v solidaritě s katolickou církví, která byla nedávno zbavena své televizní stanice.
Shromáždění s přezdívkou „Wake Up Poland“ (Probuď se Polsko) bylo organizováno opoziční konzervativní stranou Právo a spravedlnost, kterou vede Jaroslaw Kaczyński, odbory jménem Solidarita a dalšími skupinami.
 
Akce je největší demonstrací za posledních několik měsíců.
 
Demonstranti se shromáždili v Zámeckém náměstí ve Varšavě, Kaczynski řekl, že „Tyto obrovské davy znamenají sílu. Znamenají, že Polsko se probudilo. Stále více a více Poláků je probuzených. Šálek zla přetekl. My Poláci,my polští vlastenci říkáme ‘ne’,“ hlásila agentura Reuters.
 
Klíčovým problémem pro protestující je nový důchodový zákon přijatý vládou premiéra Donalda Tuska, který bude postupně zvyšovat odchod do důchodu na 67 let, z 60 let u žen a 65 let u mužů. Tato změna vznikne do roku 2020 u mužů a do roku 2040 u žen – začíná se od roku 2013 – každý rok se posune odchod do důchodu o tři měsíce. Zákon je předmětem zuřivé veřejné debaty v celé zemi.