Video odhaluje skutečný průběh šarvátky na akci Madeleine Albrightové

03.11.2012 12:57

 

Kolem akce, na které měla údajně podle některých médií skupina protestujících nadávat Madeleine Albrightové, se vyrojila řada spekulací a zavádějících tvrzení. ParlamentníListy.cz proto zjišťovaly, jak se celá akce seběhla. Dokladuje to navíc i přiložený videozáznam.
 
Členové sdružení Přátelé Srbů na Kosovu, kteří dlouhodobě upozorňují na porušování základních lidských práv v této jihosrbské provincii, chtěli někdejší ministryni zahraničí USA vyjádřit svůj negativní postoj vůči její tehdejší balkánské politice, která vyvrcholila bombardováním civilních cílů v Jugoslávii a to včetně nemocnic či škol.
 
Dokumentarista Václav Dvořák během autogramiády věnoval Madeleine Albrightové DVD se svým filmem Uloupené Kosovo, na což se prý exministryně zahraničí USA ještě vstřícně usmívala. Když však viděla plakáty, které zobrazovaly důsledky její zahraniční politiky, tedy umírající srbské děti, kontroverzní obchody s kosovskou telekomunikační společností IPCO nebo etnické čistky na Srbech v Chorvatsku, dovedlo ji to k nepříčetnosti. Členové sdružení totiž chtěli na plakáty také její autogram, neboť i to je podle nich její dílo, stejně jako nová kniha, kterou představovala.
 
 
Dvořák: Potyčku vyvolala sama Albrightová a její doprovod
 
Madeleine Albrightová podle Dvořáka neunesla tíhu argumentů. „V té chvíli nás fyzicky napadla amatérská ochranka toho knihkupectví, Albrightová na nás začala hystericky křičet ‚get out, get out!‘ a nakladatel, který ji tam doprovázel, z toho byl úplně na nervy a chtěl se se mnou prát,“ popisuje dokumentarista průběh incidentu, z čehož je zřejmé, že potyčku nevyvolali protestující, ale naopak sama Albrightová a její doprovod. Americká politička s českým původem prý navíc začala plakáty okamžitě trhat na kousky.
 
„Přitom na nás řvala, že my jsme váleční zločinci. To je úplně postavené na hlavu. Její reakce mě hrozně překvapila. My jsme tam přišli slušně, dal jsem jí darem film, který jsem v Kosovu natočil, a chtěli jsme jen, aby nám podepsala plakáty, kde bylo ve fotografiích zdůrazněné její dílo. Ať už jde o uloupené Kosovo, které bylo za pomoci bombardování a agrese NATO věnováno narkomafii, nebo firmu IPCO, na které si Albrightová namastila kapsu,“ komentuje Václav Dvořák pro ParlamentníListy.cz.