Válečné úkoly: USA zničí íránské rakety, Izrael se pustí do Sýrie a Hizbaláhu

10.08.2012 19:49

Americký vojenský zdroj řekl v neděli 5. srpna pro DEBKAfile, že americké vojenské síly čekají na válku s Íránem. Aniž bychom se pouštěli do ožehavé otázky, kdo by měl vést operace ohledně íránského jaderného programu (USA nebo Izrael), má se za to, že jedním z úkolů amerického letectva bude zničit íránské balistické raketové baterie Shehab-3, které mají na dostřel Izrael a Saúdskou Arábii.

 

Íránské zásoby těchto střel dosahují počtu 30 až 40. Kvantita nestačí na celou škálu možných nepřátel – americké základny na Blízkém východě, Izrael, Saudská Arábie, Katar, Jordánsko a Turecko. Rychle by byly zničeny americkým obranným systémem Aegis a izraelskými raketami Arrow, které se nachází v izraelském Negevu a na jihovýchodě Turecka.
 
V každém případě je těžké uvěřit, že by Írán vyprázdnit celý svůj arzenál balistických raket v jednom útoku na začátku války. „Jsou příliš mazaní na to, aby byli bez raket Shehab,“ řekl americký vojenský zdroj.
 
Pokračoval a vysvětlil, že zničením raket Shehab by americké letectvo umožnilo Izraeli vystřelit tisíce raket na Sýrii, libanonský Hizbaláh a na palestinský Hamas.
 
V neděli 5. srpna íránský ministr obrany, generál Ahmad Vahidi, oznámil, že jeho ministerstvo úspěšně otestovalo čtvrtou generaci vysoce přesných raket Fateh-110 s dostřelem okolo 300 kilometrů.
 
Řekl, že tyto nové rakety můžou zasáhnout a zničit jak pozemní cíle, tak cíle na vodě se stoprocentní přesností.
 
Vojenský zdroj DEBKAfile dodává, že rakety Fateh-110 jsou hlavní zbraní Sýrie a Hizbaláhu, které jsou připraveny zničit strategické cíle v Izraeli, Jordánsku a Turecku.
 
V neděli 5. srpna zástupce izraelské obrany řekl, že Izrael vylepšuje svůj protiraketový štít Arrow II, aby mohl zachytit rakety středního doletu a vyplnit tak mezeru u systému Iron Dome.