US-NATO válka proti Sýrii: Blíží se konfrontace západu s Rusy u syrského pobřeží?

01.08.2012 18:49

Ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonová, Konference Přátel Sýrie 7. července 2012 v Paříži : "Dovolte mi, abych řekla těm vojákům a veřejným činitelům, který pořád ještě podporují syrský režim - Syrský lid si ta rozhodnutí, která v nadcházejících dnech učiníte, bude pamatovat ..."

Ač se konfrontace mezi Ruskem a Západem donedávna omezovala na zdvořilé prostředí mezinárodní diplomacie v rámci komorních jednání Rady bezpečnosti OSN, tak teď se ve Východním Středomoří rozvíjí nejistá a hrozivá situace.

Síly aliance včetně zpravodajských operativců a speciálních sil následně po vzniku patové situace v OSN posilují svou přítomnost na syrské půdě. Mezi tím současně se zablokováním Rady bezpečnosti OSN vyslala Moskva do Středozemního moře flotilu deseti ruských válečných lodí a doprovodných lodí vedenou protiponorkovým torpédoborcem Admirál Čabarenko. Ruská flotila je v současnosti umístěna u jihosyrského pobřeží.

Loni v srpnu ruský místopředseda vlády Dimitrij Rogozin varoval, že „NATO plánuje proti Sýrii vojenskou kampaň, aby pomohlo svrhnout režim presidenta Bašára al-Assáda, s dalekosáhlými cíli přípravy předmostí pro útok na Irán, …“ Co se týče současného vyslání námořnictva, šéf ruského námořnictva viceadmirál Viktor Čirkov sice potvrdil, že ruská flotila veze námořní pěchotu, ale ty válečné lodě „se nezapojí do úkolů v Sýrii.“ „Tyto lodě tam provedou ‚plánované vojenské manévry‘,“ řekl pak ruský ministr obrany.

Aliance US-NATO reagovala na ruskou námořní iniciativu vysláním ještě mnohem více námořnictva, takto hrozivá Západní „Armáda“ sestává z britských, francouzských a amerických válečných lodí určených k vyslání do Východního Středomoří koncem léta, což povede k potenciální „konfrontaci ve stylu Studené války“ mezi ruskými a Západními námořními silami.

Mezi tím US-NATO vojenští plánovači oznámili, že se uvažuje o různých „vojenských možnostech“ a „scénářích intervence“ následujících po rusko-čínském vetu v Radě bezpečnosti OSN.

Plánované vyslání námořnictva je koordinováno s pozemními operacemi aliance na podporu US-NATO sponzorované „Svobodné syrské armády“ (FSA). Vzhledem k tomu US-NATO urychlily rekrutování cizích bojovníků cvičených v Turecku, Iráku, Saúdské Arábii a v Kataru.

Francie a Británie se zapojí koncem tohoto léta do válečných her s kódovým názvem Cvičení puma (Cougar) 12 (2012). Tyto hry budou probíhat ve Východním Středomoří jako součást franko-britské „Skupiny sil včasné odpovědi“, k nimž bude patřit britský HMS Bulwark a bojová skupina francouzské letadlové lodi Charles De Gaulle. Toto námořní cvičení se soustředí na obojživelné operace, k nimž bude patřit (plánovaná simulace) vysazení vojsk na pobřeží na „nepřátelském území“.

Kouřová clona: Navržená evakuace Západních občanů „Za využití humanitární námořní flotily WMD“

Jen zřídka se v médiích mainstremu zmiňuje, že válečné lodi v námořním cvičení Puma (Cougar) 12 se zúčastní plánované evakuace „Britských občanů ze Středního východu, pokud se v Sýrii probíhající konflikt dále rozšíří mimo hranice do sousedního Libanonu a Jordánska.“

Británie pravděpodobně vyšle vrtulníkovou loď HMS Illustrioous spolu s obojživelnou lodí HMS Bulwark a také pokročilý torpédoborec, aby těmto úkolovým silám poskytl obranu. Na palubě bude několik set komandos z Králové námořní pěchoty (Royal Marine) stejně jako odpovídající útočné helikoptéry AH-64 (ty samé, jaké byly loni použity v Libyi). Očekává se, že se k nim připojí flotila francouzských lodí včetně letadlové lodi Charlese De Gaulle nesoucí bitevní letouny Rafale.

Od těchto sil se očekává, že budou stát u pobřeží, aby mohly eskortovat speciálně vyslaná civilní plavidla za účelem posbírání příslušníků cizích národů prchajících ze

Sýrie a sousedních zemí. (ibtimes.com, červenec 2012).
Zdroje na britském ministerstvu obrany, ač potvrzují „humanitární mandát“ Královského námořnictva při plánované evakuačním programu, kategoricky zamítly „jakýkoliv záměr zaujmout bojovou roli britských sil vůči Sýrii“.
Evakuační plán za využití nejpokročilejšího vojenského vybavení včetně HMS Bulwark a letadlové lodi Charles de Gaulle je zjevnou kouřovou clonou. Tou ne moc skrytou agendou je vojenská hrozba a přímé zastrašování suverénního národa žijícího v historické kolébce civilizace v Mezopotámii: „Sám Charles De Gaulle je letadlovou lodí s jaderným pohonem a celou skvadronou tryskových bitevníků daleko pokročilejších než cokoliv, co mají Syřané – co podněcuje spekulace, že tyto síly by se mohly zapojit do operací NATO proti syrským silám loajálním k Bašáru al-Assádovi…
16. července 2012 Pentagon rovněž potvrdil, že na Střední východ bude zase vyslán USS John C. Stennis, super-letadlová loď schopná nést 90 letounů… Stennis by měl do oblasti dorazit spolu s pokročilým raketovým křižníkem … I od letadlové lodi USS Eisenhower se už očekává, že bude na Středním východě do té doby, než se ty dvě letadlové lodi, které jsou v současnosti v oblasti, uvolní a budou vyslány zpět do US.