Únik informace: Trojka chce po Řecku šestidenní pracovní týden

04.09.2012 19:34

 

Uniklý e-mail odeslaný na řecké ministerstvo financí a práce od Troiky (Evropská komise, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond) říká, že by měli pracovníci v řeckém soukromém sektoru pracovat šest dní v týdnu a více hodin.
 
Podle dopisu Trojka očekává, že ministerstvo práce provede řadu dalších nových opatření, včetně odstranění oznámení před propuštěním pracovníka a snížení odstupného o 50 procent tím, že dá zaměstnavatelům právo omezit čas pracovníků v práci. Očekává se i omezení přesčasů.
 
E-mail Trojky byl odeslán 31. srpna před setkáním premiéra Antonise Samarase s jeho koaličními partnery: socialista Evangelos Venizelos z PASOK a Fotis Kouvelis z demokratické levice.
 
Trojka tlačí na koaliční vládu, aby provedla škrty ve výši 14,16 miliard dolarů.
 
Změny by zcela jistě posloužily ke zvýšení napětí mezi vládou a odbory, které již hrozily pouličními protesty v případě zavedení dalších úsporných opatření.
 
Řecko je uprostřed pětileté recese s téměř dvěma miliony lidí v současné době nezaměstnaných po celé zemi. Ekonomika se propadl o 7 procent a 68 000 podniků bylo zatím uzavřeno.