Tvorba peněz v bankách z ničeho

15.07.2012 17:40

 

Před mnoha lety centrální banka USA FED vydala dokument s názvem Moderní mechanika peněz.Tato publikace detailně popsala institucionalizované praktiky tvorky peněz,kterou používá FED,stejně jako síť světových bank,se kterými je propojena.
Na úvodní straně dokument popisuje svůj cíl: "Účelem této publikace je popsat základní principy tvorby peněz v bankovním systému částečných finančních rezerv".Shrnout se to dá asi takto.
Vláda se rozhodne,že potřebuje nějaké peníze.Zavolá centrální bance a požádá o,řekněme, 10mld.Banka odpoví,že samozřejmě.Koupíme od vás dluhopisy v této hodnotě.
Vláda vezme kusy papíru a vytiskne na ně nějaké oficiálně vypadající prvky.Toto nazve vládními dluhopisy.Potom na ně napíše nějaké hodnoty v celkové sumě 10 mld. a pošle je centrální bance.
Centrální banka potom sama vyprodukuje nějaké podobné kusy papíru.Nazve je tentokrát bankovkami centrální banky.Též v hodnotě 10 mld.
Tyto bankovky pak centrální banka vymění s vládou za vládní dluhopisy.Jakmile je tato výměna dokončena,vláda vezme oněch 10 mld. v bankovkách centrální banky a uloží si je na bankovní účet.Od této chvíle se papírové bankovky stanou legálním platidlem a množství peněz v oběhu se zvýší o 10 mld.A je to!Právě bylo vytvořeno nových 10 mld.Tento příklad je samozřejmě zevšeobecnění.
Tato transakce by ve skutečnosti proběhla digitálně,bez použití papíru.
Státní dluhopisy jsou ve své podstatě nástrojem vytvoření dluhu.Když si centrální banka koupí tyto dluhopisy,pomocí peněz,které v podstatě vytvoří zcela z ničeho,vláda se těmito dluhopisy zavazuje ke splacení dluhu centrální bance.
Jinými slovy,peníze byly vytvořeny z dluhu.
Tento paradox,nad kterým zůstává rozum stát,,že peníze nebo hodnota mohou být vytvořeny z dluhu nebo závazku.se stane jasnějším,když budu pokračovat ve výkladu.
Takže výměna se uskutečnila,a nyní je těch 10 mld. v bance,kde má vláda účet.Zde to začíná být skutečně zajímavé.Na základě bankovních metod tzv.částečných finančních rezerv se oněch uložených 10 mld. okamžitě stává depozitem banky,stejně jako jiné vklady.Podle pravidla o částečných rezervách,jak je psáno v Moderní mechanice peněz: "Banka si musí držet zákonně určené rezervy,které se rovnají předepsanému procentu jejich vkladů."A záhy to upřesňuje: "Podle současných zákonů je předepsaná rezerva pro většinu rransakcí 10%."To znamená,že při vkladu 10 mld. je potřeba držet 1 mld. jako rezervu.Zbylých 9 mld. je považováno za tzv.přebytečnou rezervu a může být použito jako základ pro nové půjčky.
Nyní bychom logicky předpokládali,že těch 9 mld. půjde z onoho existujícího 10 mld. vkladu.Ale tak tomu právě není.Co se skutečně stane je to,že oněch 9 mld. se jednoduše vytvoří z ničeho a to navíc k existujícímu 10 mld. vkladu.Toto je způsob,jakým se zvyšuje množství peněz v oběhu.A jak se píše v Moderní mechanice peněz: "Samozřejmě,že "banky" nevyplácejí půjčky za skutečně uložených vkladů"."Kdyby to dělali,nebyly by vytvářené žádné další peníze."
To,co dělají při půjčkách je,že akceptují cenný papír příslibu splacení dluhu - smlouvu o půjčce a na oplátku připíší určitou sumu - peníze - na dlužníkův účet.
Jinými slovy - 9 mld. může být vytvořených zcela z ničeho,jednoduše proto,že je po takovéto půjčce poptávka a existuje 10 mld. depozit potřebný pro splnění předepsané rezervy.
 Řekněme nyní,že někdo přijde do banky a půjčí si nově vytvořených 9 mld.Dotyčný si s největší pravděpodobností tyto peníze uloží na svůj účet v bance.Proces se poté opakuje.Vklad se stává rezervou banky,10% se dá na stranu a 90% z 9 mld.,to je 8,1 mld. je nyní dostupných jako nově vytvořené peníze,které se mohou použít na půjčky.A samozřejmě těch 8,1 mld. může být znovu vloženo na účet a vznikne dalších 7,2 mld.,potom 6,5 mld.,pak dalších 5,9 mld.,a tak dále.
Tento cyklus vytváření peněz může teoreticky jít do nekonečna.Průměrný matematický výsledek tohoto cyklu je,že tímto způsobem může být vytvořeno dalších 90 mld. na základě původních 10 mld.
Jinak řečeno,na základě každého vkladu do banky je možné vytvořit asi 9x více nových peněz - zcela z ničeho.