Turecko zaútočilo na cíle v Sýrii – odveta za minometný útok

04.10.2012 07:33

 

Turecko opětovalo palbu na Sýrii poté, co syrské minometné bomby zabily pět lidí a zranily osm osob v tureckém městě u hranic. NATO svolává urgentní schůzku dnes večer, jednostranně odsuzuje tento akt.
 
“Naše ozbrojené síly v příhraniční oblasti okamžitě oplatily tento vražedný útok … palbou na cíle spatřené radarem,” uvedl v prohlášení úřad premiéra Tayyipa Erdogana. “Turecko nikdy nenechá tyto druhy provokací syrského režimu vůči naší národní bezpečnosti bez odezvy,” dodal
 
Podle syrských médií turecké dělostřelectvo zasáhlo cíle v provincii Idlib.
 
Sýrie nabídla soustrast tureckému lidu a řekla, že incident vyšetřuje. Damašek také řekl, že respektuje suverenitu sousedních zemí a vyzval státy a vlády, aby jednaly moudře a rozumně.
 
Turecko nyní nasazuje tanky, dělostřelectvo a raketové baterie u hranic se Sýrií, hlásí Mahir Zeynalov, přední novinář tureckých novin Today’s Zaman.
 
Rada NATO ve středu svolala schůzku, aby diskutovala o ostřelování tureckého města. Setkání se koná v rámci Článku 4 NATO, týká se územní celistvosti státu, když je v ohrožení, říkají úředníci.
 
V oficiálním prohlášení NATO vyzvalo Sýrii, aby ukončila “flagrantní porušení mezinárodního práva,” a říká, že stojí za Tureckem. “Aliance důrazně odsuzuje syrské agresivní činy proti Turecku,” řekl generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen na svém Twitteru.
 
Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová odsoudila čin a řekla: “Jsme pobouřeni tím, že Syřané stříleli přes hranice.”
 
Turecko, které hostí více než 90 000 syrských uprchlíků v táborech podél hranice, bylo otevřeně zastáncem lidového povstání v Sýrii.