Thatcherová o Havlovi, Bushovi a Novém světovém řádu

09.04.2013 20:11

 

„Okna kanceláře pana Havla v prezidentském kříde Pražského hradu, kde jsme se toho odpoledne setkali, shlížejí na řeku a Staré Město na jejím druhém břehu. Vybavení kanceláře se od dob Benešových nepochybně změnilo. Vedle stolu stojí velká socha nahé ženy v egyptském stylu: stejně jako prezidentova politika ani jeho umělecké gusto neodpovídá tak docela mému.
 
O tom, že je prezident Havel antikomunista, nelze pochybovat. Je to ale člověk levicový a obráží se to v jeho pohledu na svět. Druhý den ve svém projevu řekl: „Nastal čas, který vyzývá k novému pochopení světa jako multipolárního, multikulturního a globálně propojeného a k důsledné reformě všeh mezinárodních institucí tak, aby toto nové pochopení zrcadlily…“ Takový utopistický jazyk, navíc u někoho, kdo hovoří tak přesvědčivě, mne znepokojuje.“ (str. 25-26)
 
„… tak vypadala situace, když prezident George Bush st. pronášel 11. září (1990, pozn. red.) svoji řeč na společném zasedání Kongresu, ve které použil zcela nový výraz. Ten se pak dostal do slovníku analytiků mezinárodní politiky. Prezidentova řeč měla získat podporu operaci v Zálivu a jejím cílům, které formuloval takto:
 
Irák se musí úplně stáhnout z Kuvajtu, okamžitě a bez jakýchkoli podmínek. V Kuvajtu musí být obnovena zákonná vláda. V Perském zálivu je třeba zajistit bezpečí a stabilitu. Je třeba chránit americké občany.
 
Až sem dobré, přímo skvělé.
 
Jenže prezident pokračoval:
 
Nastala nová doba partnerství národů. Stojíme na prahu jednoznačné, mimořádné chvíle. Situace je vážná, zároveň však nabízí vzácnou příležitost vkročit do historického období spolupráce. Z těchto těžkých chvil … může vzejít nový světový řád, nová éra, kdy budeme méně ohrožováni terorem, snáze budeme prosazovat spravedlnost a hledat mír. Éra, v níž všechny národy světa, na východě i na západě, na jihu i na severu budou vzkvétat a žít ve vzájemném souladu (zvýraznění – autor).
 
Tak se zrodil „nový světový řád“.
 
Již v souvislosti s prezidentem Havlem jsem napsala, že takové řeči mne znervózňují. Jako každý vůdce v době války měl prezident Bush právo mluvit nadneseně. Ale každý, kdo skutečně věří tomu, že jakýkoli „nový řád“ může při řešení lidských záležitostí, zvláště záležitostí národních, zabránit neukázněnému chování, bude s největší pravděpodobností hluboce zklamán, a s ním mnoho dalších. (str. 44-45)
 
Margaret Thatcherová: Umění vládnout. Strategie pro svět v pohybu, Prostor 2003