Studie: Krysy krmené GMO plné nádorů

20.09.2012 21:31

 

Nádory velké jako ping-pongové míčky na krysách krmených GM kukuřicí od společnosti Monsanto.
 
Nová studie francouzských vědců oživila debatu o geneticky modifikovaných organismech v Evropě.
 
Poprvé v historii GMO a pesticidů byl zkoumán jejich dopad na zdraví po delší dobu než zkoumaly vlády a průmysl. Výsledky studie jsou šokující, říká Gilles-Eric Seralini, profesor na univerzitě v Caen.
 
Výzkum probíhal na uníverzitě v Caen dva roky na skupině 200 pokusných potkanů, které byli ve třech hlavních skupinách: jedna byla krmena jen GM kukuřicí NK603, druhá GM kukuřicí, která byla při pěstování ošetřena Roundupem, nejpoužívanějším herbicidem na světě, a třetí skupina běžnou kukuřicí ošetřenou herbicidem.
 
Skupina potkánů krmených GM kukuřicí trpěla nádory mléčných žláz, stejně tak těžkým poškození jater a ledvin. Vědci ve studií uvádí, že 50 procent samců a 70 procent samic zemřelo předčasně.
 
Studie byla publikována v časopise Food and Chemical Toxicology a prezentováná na tiskové konferenci v Londýně. V časopise Food and Chemical Toxicology byla publikovaná studie, která tvrdila, že GMO Monsanta jsou netoxické.
 
„Zločin je to, že testy nebyly udělány dřív, úřady pro zdraví nepožadovaly dlouhodobé testy, když před 15 lety byly na trh uvedeny geneticky modifikované organismy,“ řekl Gilles-Eric Séralini. Podle něj, kukuřice NK603 byla předtím testováná jen po dobu tří měsíců a to je poprvé, co byl Roundup testován dlouhodobě.