Studentka se nechce nechat sledovat, hrozí jí proto vyloučení

26.11.2012 18:59

 

Studentce střední školy v San Antoniu v Texasu hrozí nucený přechod na jinou školu, protože odmítá nosit kartičku s čipem RFID, který by sledoval její pohyb po škole. Rozhodnutí školního obvodu prozatím pozastavil okresní soud předběžným opatřením.
 
Školní obvod Northside Independent School District zavedl letos na podzim povinnost nosit v některých školách na krku kartičku nejen s podobenkou a s číslem sociálního pojištění v čárovém kódu, ale také s čipem, který rádiově sleduje studentův pohyb po škole. Pohnutkou je snaha získat více peněz, protože školy jsou placeny i za úroveň docházky.
 
Bez kartičky není například možné využít knihovny nebo jídelny, a studentka tvrdí, že v některých případech ani jít na záchod.
 
Andrea Hernandez ji nosit odmítá jednak proto, že to považuje za narušení soukromí, jednak uvádí i důvody náboženské — kartičku považuje za implementaci biblického cejchu šelmy.
 
Škola nabídla rodičům dohodu, že Andrea dostane v tichosti kartičku bez RFID, pod podmínkou, že ji bude nosit stejně jako ostatní, a že proti systému přestanou vystupovat, nýbrž že ho podpoří. Dohodu odmítli.
 
zdroj:  TNW a  The Verge