Severní Korea: Jsme připraveni na finální bitvu

28.08.2012 08:09

Severokorejský vůdce Kim Čong-un říká, že Soul a Washington opravdu zkouší trpělivost své země neustálým zástupem společných vojenských cvičení.

 

Letos v létě Korejský poloostrov zažil dvě hlavní Amerikou vedená válečná cvičení. Celkově více než 30 000 amerických vojáků, prakticky všechny americké vojenské kontingenty v Jižní Koreji, posílené o 3 000 vojáků ze zámoří, se zúčastnilo společných válečných cvičení s jihokorejskou armádou, které začaly 20. srpna.
 
Přes deklarované obranné povahy roční cvičení známé jako Ulchi Freedom Guardian předvídatelně vzbudilo pozornost stále ostražitého Pchjongjangu.
 
Nový severokorejský vůdce Kim Čong-un to označil jako velkou hrozbu pro svou zemi a tvrdil, že váleční cvičení jsou ve skutečnosti školením pro preventivní jaderný útok.
 
Vůdce ujistil, že je severokorejská armáda plně připravena zasadit „smrtící rány“ v „celkovém protiútoku“ v případě, že narušení svého území nebo dokonce kdyby jediný granát dopadl na severokorejskou půdu, hlásí Korean Central News Agency (KCNA).
 
„Naše trpělivost je omezená,“ varoval Kim Jong-un řekl, že armáda pouze čeká na rozkaz, aby se zapojila do „bitvy na život a na smrt“.
 
Naposledy v červnu si Washington a Soul protahovali vojenské svaly. Tehdy Pchjongjang označil cvičení armád Jižní Koreje, Japonska a USA v blízkosti hranic Severní Koreje za bezohlednou provokaci, která uvrhla region pod hrozbou nového vojenského konfliktu.
 
Technicky vzato jsou Severní a Jižní Korea ve válečném stavu, protože nebyla podepsána žádná mírová smlouva po střetu mezi roky 1950-1953. který skončil příměřím, které je stále v platnosti. To je důvod, proč jsou každý den tyto země na ostří nože.
 
Přeshraniční napětí bylo obzvlášť vysoké, kdy jih obvinil sever z toho, že torpédoval jednu z válečných lodí jihu se ztrátou 46 životů v březnu 2010.
 
Tyto dvě země si často vyměňují slovní přestřelky, naštěstí ale nedošlo k velkému konfliktu. Pchjongjang má jaderné kapacity, zatímco americké vojenské základny v Jižní Koreji prý vlastní jaderné zbraně, což znamená, že by mohl vojenský střet mezi Pchjongjangem a Soulem přerůst v lokální jadernou válku.