Ruské válečné lodě plují do Středomoří kvůli možné evakuaci Sýrie

19.12.2012 20:39

 

Ruské námořnictvo poslalo pět lodí do Středozemního moře, aby nahradili tamější flotilu.
 
Tento krok přichází poté, co ministerstvo zahraničí uvedlo, že může svolat evakuaci ruských občanů v Sýrii, pokud by vláda v Damašku padla.
Tři válečné lodě a dvě podpůrné lodě ruské baltské flotily jsou nastaveny tak, aby se připojily k ruským námořním silám ve Středomoří.
Fregata Yaroslav Mudri a výsadkové lodě Kaliningrad a Aleksandr Shabalin, doprovázené remorkérem a tankerem, vypluly ze své základny v Baltiysku, oznámil v úterý ministerstvo.
Plavidla nahradí lodě baltické flotily, které od listopadu hlídaly východní Středomoří.
 
Ruská armáda neupřesnila, zda flotila navštíví syrský přístav Tartus, kde ruské námořnictvo udržuje podpůrnou základnu.
Válečné lodě jsou rozmisťovány pro případnou evakuaci ruských občanů ze Sýrie, řekl zdroj v námořnictvu tiskové agentuře Interfax. Plavidla mohou přepravovat ruské státní příslušníky z válečné zóny do ruských přístavů v Černém moři, řekl zdroj.
Minulý týden představitel ministerstva zahraničí potvrdil, že má Rusko připraveno plán na evakuaci svých občanů ze Sýrie, který by byl proveden v případě, že by se situace zhoršila. Plán se týká nejen zaměstnanců ruské ambasády v Damašku, ale i několika tisíc ruských civilistů žijících v Sýrii, řekl náměstek ministra zahraničí Michail Bogdanov.
 
Překlad článku Russian warships set sail to Mediterranean amid possible Syria evacuation