Ruské námořnictvo v případě nouze evakuuje syrskou základnu

30.07.2012 23:36

Pokud by byly životy personálu na ruské námořní základně v syrském přístavu Tartus v ohrožení, tak by mohli být evakuováni – řekl ruský námořní šéf. Řekl to v době, kdy Rusko provádí velké námořní cvičení nedaleko syrského pobřeží.

„V případě nouze evakuujeme personál základny,“ řekl viceadmirál Viktor Chirkov jako odpověď na otázku, co by ruská armáda udělala v případě, že by byl syrský přístav Tartus pod útokem.

Dodal, že takové rozhodnutí by bylo na ruském prezidentovi.

Již dříve námořní zdroje varovaly, že Rusko má v současné době nedostatek prostředků na obranu své základny v Sýrii před útoky rebelů. Šlo o reakci na hrozbu Free Syrian Army, která řekla, že by zaútočila na základnu nebo ruské válečné lodě, pokud by podporovaly syrskou vládu.

Základna Tartus se používá pro opravy a doplňování paliva ruských vojenských plavidel ve Středomoří. V současné době ji obsluhuje 50 námořníků a důstojníků. Základna byla postavena v roce 1970 jako součást úsilí Sovětského svazu.

V devadesátých letech byla základna značně zanedbána, ale Moskva se rozhodla posílit svou vojenskou přítomnost v regionu v roce 2008, což znamenalo další investice do základny. V srpnu 2010 tehdejší velitel ruského námořnictva Vladimir Vysotsky řekl, že bude základna vylepšena, aby mohla servisovat lodě s vysokou tonáží, včetně letadlových lodí. Ve čtvrtek Chirkov řekl médiím, že má Rusko v úmyslu základnu zachovat.

Základna Tartus se dostala do mediálního zájmu poté, co Rusko zahájilo masivní námořní cvičení ve Středozemním moři. Námořnictvo nasadilo 20 válečných lodí a podpůrných plavidel. Několik lodí ve flotile nese na palubě jednotky námořní pěchoty.

Některá média spekulují, že by lodě a pozemní jednotky mohly být využity jako pomoc Damašku proti opozici. Moskva tato tvrzení popřela a řekla, že cvičení byla naplánována dávno před eskalací syrského konfliktu. Ani se neočekává, že by ruská flotila v rámci cvičení navštívila základnu Tartus.

Sedmnáct měsíců trvající ozbrojený konflikt v Sýrii zanechal dle odhadů OSN 16 tisíc mrtvých. Ozbrojená opozice se snaží vyhnat vládu prezidenta Bašára al-Assada, opozice je podporována Spojenými státy, některými evropskými zeměmi, Tureckem, Saudskou Arábií a Katarem. Syrská vláda tvrdí, že se potýká s tajnou zahraniční intervencí.

zdroj: https://www.freepub.comehere.cz