Romney: USA by podpořily Izrael při úderu na Írán

31.07.2012 06:36

Mitt Romney tvrdí, že pod jeho správou by USA podpořily izraelský vojenský úder na íránská jaderná zařízení. USA budou podporovat „jakákoli a všechna“ opatření ke zmírnění íránských jaderných ambicí, uvedl kandidát na prezidentský úřad.

„Máme vážné morální povinnosti odmítnout íránské zlovolné záměry,“ řekl republikánský kandidát 300-hlavému publiku v Jeruzalémě.

Romney je na zámořském turné, aby získal mezinárodní vliv před letošními podzimními volbami. Dodal, že USA by se neměly nechat klamat, že „zadržování je volba.“

Před proslovem jeden z asistentů Romneyho novinářům řekl, že by kandidát na prezidentský úřad podpořil izraelský vojenský úder proti íránským jaderným zařízením.

„Pokud Izrael provede akci, aby zastavil Írán, pak bude guvernér respektovat toto rozhodnutí,“ řekl Dan Senor, Romneyho poradce pro národní bezpečnost.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyjádřil svou podporu Romneymu, když řekl, že „silně souhlasí“ s jeho názorem a že „je důležité udělat vše, co je v našich silách, aby se zabránilo ajatolláhům získat jaderné zbraně.“

Zatímco se Romney vyhnul jakékoli přímé kritice svého konkurenta o Bílý dům, tak zdůraznil, že hrozba jaderného Íránu se ještě zvýšila v průběhu posledních pěti let.

Řekl, že diplomatická vzdálenost mezi USA a Izraelem by mohla sloužit pouze k „povzbuzení“ nepřátel země.

zdroj: https://www.freepub.comehere.cz