Řecko se obrací k zoufalým činům, občané čelí hladu v důsledku hospodářského kolapsu

29.10.2012 18:54

 

Řecký národ se posouvá směrem k totálnímu kolapsu, dokládá to nedávné vládní opatření zaměřené na nakrmení rostoucí hordy hladových a nezaměstnaných Řeků. Zpráva přeložená do angličtiny z Voz Populi vysvětluje, že podle nového zákona budou moci řečtí obchodníci prodávat prošlé potraviny za snížené sazby nejchudším občanům, kteří si stále ve větších počtech nemůžou dovolit základní životní potřeby.
 
Vzhledem k tomu, že cenová kontrola do velké míry selhala, stejně jako úsporná opatření zaměřená na oživení ekonomiky, tak se řecká vláda chytá stébla, aby udržela iluzi “normálnosti” v zemi, kde míra nezaměstnanosti dosáhla 25% a u mládeže mezi roky 15 a 24 let dosahuje 54%.
 
“Potápíme se do bažiny recese a je to čím dál tím horší,” řekl Dimitris Asimakopoulos, vedoucí Asociace řeckých malých podniků GSEVEE. “180 tisíc podniků je na okraji propasti a očekává se, že 70 tisíc z nich v následujících několika měsících ukončí svou činnost.”
 
Co se týče prošlého jídla, tak bude povoleno jej prodávat další týden, zatímco ta s datem spotřeby pouze v měsících a rocích budou moci být prodávána celý následující měsíc. Jídla s uvedeným datem spotřeby pouze v letech budou moci být prodávána čtvrt roku po vypršení data spotřeby.
 
Vzhledem k tomu, že prakticky všechny aspekty řecké ekonomiky upadají, tak je nepravděpodobné, že by tato opatření nějak zásadně pomohla, protože poptávka pravděpodobně převýší nabídku. Opakované úsilí zachránit Řecko na úrovni EU i nadále vyvolává obrovské protesty a stávky dělníků, což problémy ještě zhoršuje.
 
Ve vzdoru proti navrhovaným úsporným opatřením protestovalo 70 tisíc lidí v Athénách a 17 tisíc lidí v Soluni. Protesty vyústily v obrovské stávky, pozastavené lety, zavřené nemocnice a obchody a zkolabovala veřejná doprava.
 
Překlad článku Greece turning to desperate measures as citizens face starvation due to economic collapse