Protiamerické demonstrace v Tunisku by mohli vést k popravám 87 lidí

05.10.2012 16:16

 

Tuniské orgány plánují obvinit některé z 87 výtržníků zatčených za útok na americké velvyslanectví v září, když ohrožovali státní bezpečnost, možná dostanou trest smrti, říkají jejich právníci. Útok byl způsobem protimuslimským americkým filmem.
 
Právníci Anouar Ouled Ali a Mondher charňi, kteří zastupující 87 aktivistů ve vazbě, uvedli, že se žaloba snaží obvinit obžalované z ohrožení národní bezpečnosti, které by vzhledem ke stavu nouze, které bylo v Tunisku zavedeno v lednu 2011, mohlo znamenat trest smrti.
 
Násilné protesty v Tunisku 14. září byly způsobeny filmem Innocence of Muslims, který zesměšňoval proroka Mohameda. Film byl soukromě vyroben v USA.
 
Tisíce rozzuřených muslimských aktivistů se shromáždilo kolem amerického velvyslanectví v Tunisku, až nakonec zaútočili, pálili americké vlajky, rabovali majetek a budovu zapálili. Policie zpočátku používala slzný plyn, ale když se věci zhoršily, museli zahájit ostrou palbu, zabila čtyři demonstranty.
 
Počet zraněných zůstává na obou stranách neznámý.
 
Tunisku vládnoucí islámská strana nepokoje odsoudila.
 
Tunisko nebylo jedinou zemí, kde kontroverzní film Innocence of Muslims způsobil násilí a chaos. Desítky tisíc rozzuřených muslimů se shromáždily v Egyptě, Íránu, Pákistánu, Indonésii, Libanonu a dalších zemích. V několika případech policie zahájila palbu, což vedlo k hlášeným úmrtím mezi demonstranty.