Příští první dáma Česka? Můj otec obdivoval Hitlera. Byl nacista

15.01.2013 18:15

 

Stane-li se českým prezidentem Karel Schwarzenberg, první dámou republiky bude žena z rodiny s nacistickou minulostí.
 
Otec Schwarzenbergovy manželky Theresy rozené Hardeggové (72) byl totiž vysokým příslušníkem jednotek SA a obdivovatelem Adolfa Hitlera.
 
 
"Hrabě Johannes Hardegg, usazený na dolnorakouském zámku Ulrichskirchen, očekával podobně jako řada dalších představitelů šlechty od Adolfa Hitlera a jeho Třetí říše osobní výhody. Velmi záhy vstoupil do nacistických organizací a dotáhl to až na führera (velitele) SA," píše ve Schwarzenbergem autorizovaném životopise rakouská novinářka Barbara Toth. Kniha vyšla česky v nakladatelství Torst v roce 2007.
 
"V župní složce Theresina otce," poznamenává dále novinářka, "najdeme úkol ´vycvičit vybrané příslušníky SS a SA ve střelbě´."
 
"Hardegg, Theresin otec, si také poznamenal, že během červencového puče kryl kamarád Fellner-Feldeg SA-many v budově rozhlasu. Dále pyšně uvádí, že schůze Vlastenecké fronty "citelně" narušovaly "vhazované dýmovnice a smrduté kuličky". Potírány byly i pokusy Otto von Habsburga sjednotit legitimistické rakouské skupiny: Hardegg informoval o získání svazku kompromitujících dokumentů, které pak obdrželo ilegální nacistické vedení," píše dále Tóthová.
 
Hardegg byl také členem Německého klubu v Rakousku, který byl sice založen už roku 1908, ale ve třicátých letech se stal spojencem národních socialistů. Jeho stanovy z té doby tvrdí, že "členy mohou být jen Němci árijského původu, kteří se hlásí k zásadám nacionálního socialismu."
 
Podle soudních spisů z roku 1945 patřili k jeho zakladatelům "nefalšovaní nacisté, kteří si od Třetí Říše slibovali počátek zlatého věku".
 
"Tchán měl samozřejmě velmi spornou pověst," říká k tomu v knize diplomaticky Karel Schwarzenberg.
 
"Můj otec byl nacista," říká ale Therese Schwarzenbergová otevřeně - opět citováno z knihy životopisu Karla Schwarzenberga.
 
Nejde tedy o žádnou zlou pomluvu, která se v posledních hodinách šíří na internetu. Je to informace, kterou Schwarzenberg raději veřejně přiznal spřátelené a zaplacené novinářce z jím vlastněného rakouského týdeníku, než aby se objevila někdy později v jiné podobě. Je tedy otázka, jaká je skutečná a celá pravda.
 
Mít za první dámu cizinku, která neumí česky, je už beztak velké ponížení. Mít za první dámu ženu, jejíž otec byl nacistickým velitelem, je urážka a výsměch českému národu.