Poradí i provede vraždu

31.07.2012 09:15

Jeho hlavním úkolem je radit. Alespoň podle hesla, kterým se řídí. Neboť bez rady lidé selžou, ale mnozí poradci znamenají bezpečnost. Věta pochází z Přísloví Starého zákona a její volný překlad používá jako slogan izraelský Institut pro zpravodajské a speciální operace. Ve zkratce Mossad.

"Mluvíme o agentuře, která má podobně jako americká CIA či britská MI6 možnost zaměstnávat nejlepší lidi, mít téměř neomezené zdroje a nabízí nejlepší trénink," řekl Ami Pedahzur, expert na izraelské tajné služby z Texaské univerzity v Austinu.

Mossad vznikl oficiálně před 60 lety, 13. prosince 1949. Jeho existenci schválil izraelský předseda vlády David Ben-Gurion a nazýval se Ústřední ústav pro koordinaci.

Izraelská tajná služba nezná hranice. Pokud rada zní, že někdo musí zemřít, vražda je východisko. Obecně se předpokládá, že Mossad stojí i za porážkou vědce Geralda Bulla, který pro iráckého diktátora Saddáma Husajna připravoval projekt superdela. Bulla našli zastřeleného před jeho bruselským bytem v roce 1990.

Jenže ochota likvidovat nepřátele Izraele Mossad už nejednou dostala i do úzkých. "Jeden z nejhorších dnů zažila izraelská tajná služba, když selhala v roce 1997 při pokus zavraždit Chálida misálu, současného lídra radikálního hnutí Hamas," připomíná Pedahzur. "Nepovedená akce vedla k diplomatické krizi Izraele s Jordánskem a částečně s Kanadou. Také k veřejnému ponížení a propuštění jednoho z vůdců Hamasu šejka Ahmeda Jasiňa. Kromě toho misálu musel zachraňovat život izraelský doktor a útok z něj udělal jednoho z úhlavních nepřátel Izraele, "uvedl autor knihy Izraelské tajné služby a boj proti terorismu.

Experti mezi největší úspěchy Mossadu v posledním období řadí narušení íránského jaderného programu. "Přestože je Írán stále na cestě k atomové bombě, Mossad jeho snahy sabotuje. Zjevně bylo zavražděno několik vědců, nukleární zařízení vyletěli do vzduchu při záhadných výbuších," řekl Benny Morris, spoluautor knihy Izraelské tajné války.