Palestinská ekonomika je neudržitelná tvrdí Světová banka

30.07.2012 15:23

Světová banka oznámila, že hospodářský růst Palestinské správy je kvůli silné závislosti na zahraniční pomoci neudržitelný.Zpráva banky uvádí, že Palestinská správa začala vytvářet instituce budoucího státu, ale ekonomika není dostatečně silná na to, aby je dokázala podporovat.

„Palestinská správa dosahuje řadu let neustálého pokroku při zřizování institucí nutných pro budoucí stát, ale ekonomika v současnosti není dostatečně silná, aby takový stát podporovala,“ citovala BBC autora zprávy, ekonoma Johna Nasira.

„Ekonomická udržitelnost nemůže spočívat na zahraniční pomoci, takže pro Palestinskou správu je kriticky nutné posílit obchod a podpořit růst soukromého sektoru,“ dodal.

Zpráva také uvádí, že investicím brání bezpečnostní omezení izraelské vlády, s nimiž však lze jen málo dělat do doby, než bude existovat mírová dohoda.

Ministr práce Palestinské správy počátkem tohoto měsíce prohlásil, že jeho vláda čelí „nejhorší finanční krizi“ od vzniku autonomie v roce 1994. Ahmed Madždalani (Ahmed Majdalani) varoval, že nedostatek pomoci od arabských dárcovských zemí povede k tomu, že Palestinská správa nebude schopná vyplatit zaměstnancům platy za červenec nebo uhradit své závazky vůči soukromým podnikatelům.