Nový kamerový systém ohrožuje lidská práva

04.10.2012 07:40

Kamerové systémy schopné identifikace a sledování obličejů osob na skoro kilometr mění Británii ve společnost Velké Bratra, varoval první britský komisař pro sledování.

 
Nové kamery s vysokým rozlišením jsou instalovány napříč britskými městy bez konzultace s veřejností, která je jimi narušována, řekl Andrew Rennison pro Independent.
 
Rostoucí sofistikovanost sledovacích technologií se stává tak vážnou, že může být ve Velké Británii v rozporu s lidskými právy, řekl. V Británii se uvažuje o zhruba 1,85 milionech sledovacích kamer.
 
Ve zprávě pro policii a vládu pan Rennison předpověděl, že bude ospravedlnitelný veřejný protest, pokud se v ulicích, veřejných dopravních prostředcích a v zábavních podnicích nasadí systémy pro rozpoznávání obličeje a HD kamery. “T Tato technologie předstihla naši schopnost ji regulovat,” řekl.
 
“Jsem přesvědčen, že pokud se nám nepodaří ji správně regulovat – tj. technologické schopnosti používat miliony obrázků – bude obrovský veřejný odpor. Jeto scénář Velkého Bratra ve velkém. Jde o schopnost zachytit kamerou váš obličej v davu z dálky skoro jeden kilometr.”
 
Pan Rennison byl minulý měsíc jmenován prvním komisařem pro sledování ministerstvem vnitra poté, co měl dočasně tuto roli od roku 2009. Bývalý policista řekl, že nepřiměřené a invazivní monitorování vzbuzovalo velké obavy, protože se HD kamery objevují všude možně.
 
Rychlý rozvoj digitálních technologií znamená, že jsou 16-megapixelové HD kamery nyní velmi levné, takže si lidé kupují fotoaparáty s obrovským optickým a digitálním zoomem.
 
“Malý fotoaparát v kopuli s výhledem 360 stupňů může zachytit váš obličej v davu – a jsou tam algoritmy, které běží na pozadí. Viděl jsem zkušební testy, které ukazují, že je vysoká míra úspěšnosti při hledání vašeho obličeje v databázi obličejů.”
 
Výzkum automatického rozpoznávání obličeje provádí ministerstvo vnitra s 90% úspěšností a řekl, že se “zlepšují ze dne na den”.
 
Řekl, že kamery “ukládají všechny snímky, které nahrají…a mají schopnost hledat váš obličej v databázi hledaných osob.”
 
Skupina proti sledování jménem Big Brother Watch nedávno zjistila, že 428 místních orgánů používá minimálně 51 600 kamer – 100 tisíc jich je používáno ve školách, 200 v šatnách a toaletách. Více než milion kamer byl instalován na soukromé pozemky.
 
Rennison je v současné době zodpovědný pouze za technologie používáme státem na veřejných místech, co představuje méně než 5% kamer v Británii.
 
Ale vláda má v úmyslu rozšířit svou působnost u na školy a nemocnice, ale i na nákupní centra, u nichž se soukromé kamery nakonec staly “nástrojem státu”, podle Rennisona.
 
Rennison – který dohlíží na zavedení prvního oficiálního kodexu chování pro použití kamerových systémů a zprávu předá v dubnu parlamentu – dodal, že rozšíření sledovací technologie by mohlo být v rozporu s Článkem 8 Zákona o lidských právech, který se snaží chránit “soukromý a rodinný život”.
 
Částečný překlad článku New HD CCTV puts human rights at risk