NATO je banda vrahů a válečných štváčů. Aneb jak se falšují průzkumy veřejného mínění

27.11.2012 19:26

 

Podle agentury STEM roste počet Čechů, kteří oceňují členství naší země v NATO. Třicet procent respondentů mu prý dává přednost před členstvím v EU, opačně to vidí dvaadvacet procent dotázaných.  Nebudeme-li operovat s možností, že byl průzkum záměrně kompletně zfixlován, což však není nic netypického (mnoho agentur pracuje s prostým zadáním, jak by měl výsledek jejího šetření vypadat), bylo by dobré se zamyslet, jak takový průzkum mohl probíhat.
Foto z aeroshow v Bělehradě (vesti-online.com)
 
Znáte-li aspoň trochu britský satirický seriál Jistě, pane ministře, asi tušíte, kam je mířeno. Otázky v průzkumech se často pokládají záměrně tak, aby respondent neměl s odpovědí příliš na výběr. „Osloví vás krásná slečna, před kterou pochopitelně nechcete vypadat trapně, proto budete odpovídat, jak se po vás chce,“ vysvětluje přibližně sir Humphrey ministrovu tajemníku Bernardovi. Kdybychom zbytek scénky parafrázovali do naší situace, vypadala by asi takhle:
 
„Obáváte se stále rostoucí hrozby vojenského konfliktu a možného napadení třeba ze strany islamistických radikálů? Souhlasíte s tím, že by naše země měla být před těmito vlivy dokonale chráněna? Dáte za pravdu názoru, že ČR je příliš malá země na to, aby se sama vypořádala s agresorem velkých rozměrů?“ Na tyto otázky většina lidí milé a přívětivé slečně z agentury odpoví ano. A pak přijde poslední otázka. „Souhlasíte tedy s názorem, že členství v NATO je pro nás přínosem?“ No jistě, jak jinak chce odpovědět, než ano, po tom všem, co jste řekli na ostatní otázky a zároveň chcete působit inteligentně…
 
„A představte si, že ty agentury jsou takové, že zveřejní jen tu poslední odpověď. No a máme průzkum. Reprezentativní vzorek!“ konstatuje sir Humphrey.
 
Ne, ale teď vážně. Ptejme se, jaké kladné přínosy pro nás mělo naše členství v NATO během oněch více než třinácti let? Sotva pár týdnů po našem vstupu jsme se přidali ke zrůdnému a vražednému „humanitárnímu“ bombardování Jugoslávie. I s naším souhlasem v nepředstavitelných mukách umírali nevinní civilisté… muži, ženy, děti, starci.
 
Co dalšího? „Díky“ našemu členství v NATO jsme byli součástí mnoha okupačních misí v arabských státech a pod falešnou zástěrkou boje za demokracii pomáhali chránit imperiální a obchodní zájmy Spojených států amerických.
 
Ale kdyby hrozilo napadení, NATO nás přece ochrání, řeknete si. Opravdu? Pamatujete si na rok 1938? Co tehdy udělali naši spojenci? Tak vidíte…
 
Jsme členy zločinného spolku, který pod rouškou humanity, demokracie a lidských práv vraždí nevinné, okupuje a s obrovskou přesilou napadá suverénní státy, které nikomu žádnou válku nevyhlásily a ani žádný, natož členský stát NATO, nepřepadly.
 
Je evidentní, že takové podobné průzkumy mají jeden hlavní cíl. Pomáhat masírovat a manipulovat veřejnost, aby o „výhodách“ těchto nesmyslných, nepotřebných a škodících spolků nepochybovala.
 
A vrátíme-li se k samotné relevanci celého průzkumu, jak bylo zmíněno v úvodu, je patrně na místě připomenout známá slova Winstona S. Churchilla: Věřím jen těm průzkumům, které si sám zfalšuji.
 
zdroj: https://euserver.parlamentnilisty.cz
autor: Radim Panenka