Masový protest ve Španělsku proti „autoritářským“ úsporným opatřením

16.09.2012 07:43

Desítky tisíc demonstrantů z celého Španělska sešli v Madridu, odsuzují úsporná opatření zavedená vládou. Aktivisté obvinili vůdce ze „zničení“ Španělska brutálními programy škrtů a zvyšování daní zaměřených na vyhýbání se pomoci EU.

 

 

50 000 demonstrantů se pohybovalo ve vlnách v centru španělského hlavního města, pískali na píšťalky a mávali transparenty s nápisem „ničí zemi, musíme je zastavit.“
 
Zástupci z více než 230 občanských a profesních organizací také ukázali svůj hněv proti novým opatřením uprostřed výkřiků „lži!“ a „dost!“
 
Demonstranti vyzvali k referendu, aby se rozhodlo, zda by měly pokračovat nepopulární škrty ve veřejném sektoru koncipované vládou Mariana Rajoye.
 
Úsporná opatření španělské vlády sníží výdaje o 102 miliard eur a mají být zavedeny do roku 2014 s cílem snížit deficit rozpočtu a vyhnout se pomoci EU.
 
Policie zatkla čtyři lidi na začátku shromáždění, protože odmítli předložit průkaz totožnosti. Byli vzati do vazby na základě obvinění za „odporování státním orgánům.“
 
Téměř 1 000 autobusů přepravilo úspornými opatřeními znavené úředníky z okolních provincií do centra Madridu.
 
Aktivisté se rozdělili do šesti „vln“ a nosili různé barevné košile, které korespondovaly s organizacemi, které zastupovali.
 
Ti v červeném zastupují syndikáty, zelení vzdělávání, fialoví práva žen, oranžoví sociální služby, bílí zdravotní péči a černí veřejné služby.
 
„Shromáždění představuje protest všech v naší společnosti proti této bezprecedentní sociální fraktuře,“ řekl mluvčí ze Social Summite, která organizovala protesty, a dodal, že „ideologické regrese konzervativců jsou znepokojujícími příznaky politického autoritářství.“
 
Španělská vládnoucí konzervativní strana PP (lidová strana) vyvolala nedávnou vlnu veřejného hněvu kvůli nepopulárním škrtům ve veřejném sektoru služeb. Posledním krokem PP bylo zrušení vánočních bonusů veřejných zaměstnanců, což účinně snížilo jejich roční mzdy o sedm procent.
 
„Tlak na naše občany je stále nesnesitelnější, snižují naše příjmy díky novým pracovním reformám a odstraněním placených přesčasů,“ řekl mluvčí Social Platform for the Defense of State Welfare.