Kypr a trojka se dohodli: Daň 20% na vklady nad 100 tisíc eur

24.03.2013 08:18

 

Kypr se s trojkou dohodl na dvaceti procentním zdanění.
 
Kypr se tzv. trojkou (Evropská unie, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond) dohodl na 20% dani na vklady nad 100 000 eur v Bank of Cyprus a 4% na vklady v ostatních bankách.
Kyperský úředník řekl agentuře Reuters. že plán ke znárodnění penzijních fondů by neměl být částí plánu na získání miliard eur potřebných pro finanční výpomoc ze strany Evropské unie. Kypr v sobotu uvedl, že se dívá po zabavení čtvrtiny velkých vkladů ve své největší bance, aby zvýšil tyto prostředky.
Mezitím komisař pro hospodářské a měnové záležitosti Evropské unie Olli Rehn uvedl v prohlášení, že “již neexistuje optimální řešení dostupné pro Kypr – pouze těžké volby.”
 
V sobotu vyšly do ulic Nikósie tisíce pracovníků bank. Demonstrující pochodovali proti nejnovějším záchranným opatřením přijatých centrální bankou Kypru.
“Ničíte naši práci a kradete naše důchody,” skandovali demonstranti, když pochodovali ke kyperskému parlamentu. Jeden z demonstrantů držel transparent s nápisem “Ruce pryč od penzijních fondů.”
Na demonstraci byly přítomny všechny věkové skupiny, mnoho rodičů tlačilo před sebou kočárky.
“Pracoval jsem 20 let a platil jsem všechny daně a příspěvky na důchodové pojištění. Nyní riskuji, že ztratím práci a můj důchod a nebudu mít žádné peníze na podporu svých dětí,” řekla pracovnice Cyprus Popular Bank jménem Angela Panayotou.
Kyperský parlament přijal nový záchranný plán, který je složený z devíti právních předpisů, o ozdravení finančního systému. Jeden z právních předpisů dává kyperské centrální bance speciální práva kvůli obavám, že by se finanční systém mohl zhroutit.
 
Překlad článku Cyprus and Troika agree to 20% tax on deposits over 100,000 euros at Bank of Cyprus