Kamerový systém ohrožuje lidská práva

07.05.2013 20:37

 

Kamerové systémy schopné identifikace a sledování obličejů osob na skoro kilometr mění Británii ve společnost Velké Bratra, varoval první britský komisař pro sledování.
 
Kamery s vysokým rozlišením jsou instalovány napříč britskými městy bez konzultace s veřejností, která je jimi narušována, řekl Andrew Rennison pro Independent.
Rostoucí sofistikovanost sledovacích technologií se stává tak vážnou, že může být ve Velké Británii v rozporu s lidskými právy, řekl. V Británii se uvažuje o zhruba 1,85 milionech sledovacích kamer.
 
 
Ve zprávě pro policii a vládu pan Rennison předpověděl, že bude ospravedlnitelný veřejný protest, pokud se v ulicích, veřejných dopravních prostředcích a v zábavních podnicích nasadí systémy pro rozpoznávání obličeje a HD kamery. “Tato technologie předstihla naši schopnost ji regulovat,” řekl.
“Jsem přesvědčen, že pokud se nám nepodaří ji správně regulovat – tj. technologické schopnosti používat miliony obrázků – bude obrovský veřejný odpor. Je to scénář Velkého Bratra ve velkém. Jde o schopnost zachytit kamerou váš obličej v davu z dálky skoro jeden kilometr.”
 
Pan Rennison byl minulý měsíc jmenován prvním komisařem pro sledování ministerstvem vnitra poté, co měl dočasně tuto roli od roku 2009. Bývalý policista řekl, že nepřiměřené a invazivní monitorování vzbuzovalo velké obavy, protože se HD kamery objevují všude možně.
Rychlý rozvoj digitálních technologií znamená, že jsou 16-megapixelové HD kamery nyní velmi levné, takže si lidé kupují fotoaparáty s obrovským optickým a digitálním zoomem.
“Malý fotoaparát v kopuli s výhledem 360 stupňů může zachytit váš obličej v davu – a jsou tam algoritmy, které běží na pozadí. Viděl jsem zkušební testy, které ukazují, že je vysoká míra úspěšnosti při hledání vašeho obličeje v databázi obličejů.”
Výzkum automatického rozpoznávání obličeje provádí ministerstvo vnitra s 90% úspěšností a řekl, že se “zlepšují ze dne na den”.
Řekl, že kamery “ukládají všechny snímky, které nahrají…a mají schopnost hledat váš obličej v databázi hledaných osob.”
Skupina proti sledování jménem Big Brother Watch nedávno zjistila, že 428 místních orgánů používá minimálně 51 600 kamer – 100 tisíc jich je používáno ve školách, 200 v šatnách a toaletách. Více než milion kamer byl instalován na soukromé pozemky.
Rennison je v současné době zodpovědný pouze za technologie používáme státem na veřejných místech, co představuje méně než 5% kamer v Británii.
Ale vláda má v úmyslu rozšířit svou působnost u na školy a nemocnice, ale i na nákupní centra, u nichž se soukromé kamery nakonec staly “nástrojem státu”, podle Rennisona.
Rennison – který dohlíží na zavedení prvního oficiálního kodexu chování pro použití kamerových systémů a zprávu předá v dubnu parlamentu – dodal, že rozšíření sledovací technologie by mohlo být v rozporu s Článkem 8 Zákona o lidských právech, který se snaží chránit “soukromý a rodinný život”.
“Rád bych, aby nám s tím pomohli právníci a rozhodli, zda to bude i nadále kompatibilní s Článkem 8,” řekl. “Nechci, aby stát dál pokračoval a zvětšoval hranice. Pojďme diskutovat – pokud to veřejnost podpoří, pak v pořádku.”
 
Rennison řekl, že většina lidí nemá ani ponětí, jak pokročilé jsou technologie a jak silně se vměšují do našich životů.
Zatímco automatické rozpoznávací systémy jsou nyní používány každou policií v zemi ke vzdálenému sledování vozidel, tak se systémy pro identifikaci osob ze scifi filmů stávají dostupnými.
“Biometrické technologie musí být regulovány soudními normami – rozpoznávání obličeje, porovnání obličeje a analýza kroků – protože jde o zcela novou oblast ve forenzních vědách.”
Případová studie: Masové sledování zmařeno domácím odbojem
Nešťastný záměr policie ve West Midlands nasadit několik stovek kamer v části Birminghamu byl zrušen v roce 2010 po reakci místních obyvatel, kteří si stěžovali, že se zaměřovaly především na místní muslimské obyvatelstvo.
Policie trvala na tom, že byly kamery navrženy tak, aby snížily místní trestnou činnost a na komunitním setkání řekla, že poskytla “zajímavou příležitost, jak sledovat drogové dealery, kteří prodávají crack, kokain a heroin vašim dětem.”
Ale lídři komunity reagovali zlostně, když se ukázalo, že finance 3 miliony liber přišly z rozpočtu pro boj s terorismem. Úředníci podílející se na programu potvrzují, že by měli být otevření co se týče zdrojů financování kamer.
Kamery, které byly také používány k rozpoznávání SPZ aut, byly později nasazeny při olympijských hrách.
Tento případ způsobil obavy o účinnosti kamerových systémů při odhalování trestné činnosti. Žádost na základě svobodného přístupu k informacím, kterou podal Daily Telegraph, zjistila, že v roce 2009 vlastní výzkum Metropolitní policie tvrdil, že 1 000 kamer vyřeší méně než jeden zločin za rok.
Tato zjištění vedla k požadavkům skupiny Big Brother Watch, aby policie a ostatní orgány uveřejnily statistiky účinnosti kamerových systémů a přehodnotily jejich roli.
Zpráva skupiny Big Brother Watch tento rok zjistila, že více než 400 lokálních orgánů kontroluje nejméně 51 600 kamer, které stojí stovky milionů liber. Říká se, že Birmingham utratí nejvíc – 14 milionů liber, za ním je Westminster, který utratí 12 milionů liber. Také se zjistilo, že pouhých pět orgánů má celkem více než tisíc kamer.
 
Částečný překlad článku New HD CCTV puts human rights at risk