Eugenika - spojení USA s Hitlerovým Německem

06.08.2012 17:12

V roce 1911 vyváží rodina Rockefellerů eugeniku do Německa finanční podporou Institutu císaře Viléma, který později vytvoří jeden z hlavních pilířů Třetí říše.Na mezinárodní eugenické konferenci v roce 1912 v Londýně se eugenika stává mezinárodním potřeštěním a získává prominentní statut. Futurista a velmi prodávaný sci-fi autor H.G.Wells studoval biologii u vrcholných eugeniků a šířil onu novou víru po celém světě. 

V roce 1916 začíná milenka H.G.Wellse, Margaret Sangerová, s propagací eugeniky zpět v USA. V roce 1923 získává Sangerová masivní podporu od rodiny Rockefellerů. Sangerová napsala kolegovi eugenikovi Clarence J. Gambleovi, že bude otřeba najmout černošské lídry jako nastrčené figury ve sterilizačních programech, namířených proti černošským komunitám.

V roce 1924 píše Hitler "Mein Kampf" a připisuje zásluhy americkým eugenikům jako svou inspiraci. Hitler dokonce napsal obdivný dopis americkému eugenikovi a ochranáři Madisonu Grantovi, nazývajíce jeho rasistickou knihu "Příchod velké rasy" svojí biblí.

Od roku 1927 se eugenika stala mainstreamem.

Tahle takzvaná věda byla agresivně prosazována pomocí školních soutěží, církví a státních výstav. Církve vypisovaly soutěže s vysokými cenami v hotovosti, aby se vidělo, kdo bude nejlépe schopen implementovat eugeniku do kázání. Hlavní denominace pak říkaly Američanům, že Ježíš je pro eugeniku.

V tom samém roce 1927 pak v USA 25 států zavedlo zákony "pro sterilizaci" a Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch politiky brutální sterilizace. Když přišel k moci Hitler, v roce 1933, jedna z prvních činností byla prosadit eugenické zákony podle modelu zákonů v USA.

V roce 1936 se Německo stalo světovým lídrem eugeniky, když přijalo efektivní opatření ke sterilizaci a euthanasii stovek tisíc obětí.

Velká trojka americké eugeniky, Davenport, Laughlin a Goethe byla odeslána Rockefellery do Německa, kde radili nacistům s vyladění jejich vyhlazovacího systému. S velkou podporou USA a Anglie překročilo Německo špičku a milióny zaplatily svým životem.

Na konci války spojenci uchránili od potrestání hlavní nacistické vědce, kteří umučili tisíce lidí k smrti.

Nacistický způsob eugeniky uvedl elity do rozpaků, ty ale neměly žádný úmysl zastavit své plány. Spojenci se doslova mezi sebou poprali, kdo dostane nejvyšší nacistické eugeniky. Nezáleželo na tom, že doktoři z SS umučili desítky tisíc k smrti, nechali je volně jít.

Eugenici se zlobili, že byla jejich skvělá práce odhalena. Takže se pak skrývali, aby svou agendu zakamuflovali. Časopis "Eugenics Quarterly" se stal "Social Biology", "Americká Liga Kontroly Porodnosti" se stala "Plánovaným Rodičovstvým". Nové termíny jako Transhumanismus, Kontrola populace, Udržitelnost, Ochranářství a Environmentalismus nahradily Rasovou hygienu a Sociální Darwinismus.

Mnoho eugeniků z předchozího období se angažovala do toho, co nazývali crypto-eugenikou. Stali se velmi respektovanými antropology, biology a genetiky v poválečném světě.

pd