Ekonomická krize: Výtržnosti, loupení jídla a kolaps Španělska

27.08.2012 17:06

V malém španělském městečku Marinaleda, které se nachází v jižní Andalusii, starosta Juan Manuel Sánchez Gordillo zjistil, jak na hospodářskou krizi a hlad v zemi: Zorganizoval a vedl obyvatele města, kteří zaútočili na supermarkety, aby získali dostatek potravin nutných k přežití.

 

Sedm lidí bylo zatčeno ve dvou nájezdech, ve kterých odboráři s naloženými nákupními košíky plných jídla odešli bez placení s podporou obyvatel města a starostou, který přihlížel. (reuters.com, 15. srpna)
 
Gordillo, 60 let, je levicový člen politické Izquierda Unida. Nosí sportovní palestinský šátek kolem krku a má vousy jako Fidel Castro.
 
Gordilla říká, že chce upozornit na situaci pracovníků ve Španělsku, v němž ekonomický kolaps zasáhl zvlášť tvrdě a miliony lidí trpí. (europeonline-magazine.eu, 14. srpna)
 
Od roku 2007 chudoba ve Španělsku vzrostla o 15 procent, zatímco nezaměstnanost se pohybuje kolem 25 procent a desítky tisíc lidí ztratilo své domovy při bankovních exekucích.
 
Konzervativní vláda jen situaci ještě zhoršila zavedením úsporných opatření, která zhoršila život dělníků, zatímco finančně pomohla bankéřům a kapitalistům, kteří způsobili krizi na prvním místě.
 
Gordillo plánuje vést pochod z Jodaru, jednoho z nejvíce postižených měst současnou ekonomickou krizí, do jiných španělských měst, aby se pokusil přesvědčit ostatní úředníky, aby bojovali proti vládnoucí třídě, která chce škrty a zvýšené strádání pro pracovníky.
 
Bojuje proti demontáži státních sociálních služeb a vyplácení bank. Gordillo doufá, že dokáže přesvědčit ostatní starosty, aby uspořádali skutečný odpor vůči vládním požadavkům.