Bude nám vládnout policie?

21.06.2013 19:38
Stačí pocit policie k tomu, aby byla svržena vláda? Zjevně ano, ale pak už nerozhodují voliči.
 
Padla vláda. Levice se raduje a nadšeně snová plány na převzetí vlády co nejdříve, včera už bylo pozdě. Soudní lidé se ale zamýšlejí nad celou kauzou v dlouhodobějším hledisku. Předně je nutné se zamyslet, co je vlastně příčinou pádu vlády a kdo za tím stojí.
Kauza Jany Nagyové je jednoznačná. Zde došlo zcela určitě k protiprávnímu jednání, a to jak ze strany její, tak ze strany vojenských zpravodajců. Pomineme-li toto, pak je kauza Jany Nagyové bagatelní a dosti nedůležitou záležitostí.
Dostáváme se k dalšímu bodu, údajné korupci. Zde je to natolik nepřehledné a troufám si říct, že vykonstruované obvinění, až nabývám téměř jistoty, že zde nešlo o korupci jako takovou, ale cílem bylo svrhnout vládu.
Obvinění z korupce, kdy byly uděleny politické trafiky, je hloupé. Děje se to všude a za všech časů, co politika existuje. Argument policie a žalobců, že úplatkem by byl i post, za který by nebyla žádná odměna je natolik nesmyslný, že jej každý trochu schopnější právník rozcupuje jako týden staré noviny.
Udělování trafik se nám nemusí líbit, můžeme je považovat za nemorální, ale nikoli trestné činy. Nynější hysterie je přiživována krvelačností ulice a neoblíbeností Nečasovy vlády za její restriktivní opatření ve snaze snížit tempo zadlužování České republiky.
V momentě, kdy začne diktovat ulice, je s demokracií zle. Demokracie je slabá a stojí na vzájemném respektu. V okamžiku, kdy dojde k narušení křehké rovnováhy, vyvstávají různá nestandardní řešení, kdy se moci uchopí "silné" subjekty, ať už jde o nějakého diktátora - revolucionáře, vládu armády či různých nedemokratických uskupení.
Současná situace připomíná cosi jako policejní puč. Jako by policie chtěla určovat, kdo vládnout může a kdo ne. Taková obvinění z korupce jsou vcelku jednoduchá a kriminalizovat běžnou politickou praxi s nemorálním udělováním trafik znamená, že si policie může prakticky dojít pro kohokoli z politiky, od komunální úrovně až po OSN.
Přijde vám to přitažené za vlasy? Tak v tom případě jsem zvědav, kdy policie začne konat i v případě Sobotka - Vlček. Bývalý předseda sněmovny měl nastoupit do ÚOOÚ a jen policejní monstrakce z minulého týdne zabránila tomu, aby svou trafiku dostal.
Přesto zde ale došlo k pokusu korupce, nabídka byla učiněna a oslovený neodmítl. Úplně stejně totiž argumentuje policie i v případě trafikantů za ODS. Ano, je to nemorální, nemělo by se to stávat, ale politika je o obsazování postů i o těch trafikách ve veřejných funkcích. Účet má vystavit volič, nikoli policie.
Při razii zajistila policie téměř 150 milionů a asi 30 kilogramů zlata. Teprve po téměř týdnu policie řekla, že by mělo jít o prostředky lobbisty Janouška, obviněného z pokusu o vraždu, v současné době se slunícího u moře v Zadaru. Prvotní špínu spekulací, že jde o prostředky zatčených ale už nikdo nesmyje.
Zrovna tak údajně chystané obvinění Petra Nečase. Pokud soud tuto kauzu smete jako nesmyslnou, což se domnívám, tak stejně už nikdo Nečasovi neodpáře nálepku korupčníka. Za korupci lze podle policie označit jakýkoliv politický obchod. Pokud bude Nečas osvobozen, stejně se bude říkat, že si své osvobození zaplatil, korupčník jeden.
Končí tedy politická demokracie a nastává vláda policie a státních zástupců. Od nynějška pouze tito budou určovat co se v politice smí, zda může někdo dostat nabídku nějakého postu - nezapomeňte, že nabídka postu za který není žádná odměna je teď úplatkem - to vše nyní bude v rukou policie a žalobců. Volič je zcela odsunut.
Tady už nejde o Nečase, ODS, či současnou vládu. Tady jde o politiku jako takovou. O politiku demokracie, kdy bude vliv politických stran silně omezen a kdokoli může být kriminalizován. Nahrává to různým nedemokratickým a diktátorským uskupením, které mohou uchopit vládu do svých rukou.
Napadá mě právě hnutí okolo Slávka Popelky, které chce zakázat politické strany a de facto diktovat, kdo se smí v politice pohybovat. Popřípadě na podobné bázi postavený Okamurův Úsvit. Osvícené diktátorství je utopií už jen proto, že s odpůrci je nakládáno pěkně zostra a rozhodně je tím myšleno víc než ostrý sarkasmus či špičkování.
Kolem lobbistů je podezřelé ticho. Skoro to vypadá, jako by si likvidaci vlády objednali sami. ČSSD by se neměla tak mocně těšit, protože se vše může otočit i proti ní. Stačí jedno, dvě obvinění... Abychom se nakonec nedočkali vlády policejní junty ovládané nepostižitelnými kmotry.