Britská policie nasadí bezpilotní letouny (drony)

03.10.2012 17:49

 

Britský policejní ministr Damian Green tvrdí, že by mohly být bezpilotní útočné letouny (drony) nesoucí CCTV kamery užitečné v některých případech.
 
Vyšší policejní důstojníci jsou pro rozšíření používání bezpilotních dronů – vidí je jako levnější alternativu pilotovaných helikoptér.
 
Ale skupiny za občanské svobody vyzývají k přísnějším předpisům kvůli tomu, že se bojí, že by britské nebe bylo pokryto ozbrojenými létajícími kamerami.
 
Studie kampaně Drone Wars UK varuje, že další užívání těchto zařízení v civilním prostředí vyvolává “morální a etické otázky, které by měly být prozkoumány a diskutovány.”
 
Zakladatel Drone Wars UK zdůraznil: “V době tvrdých škrtů ve výdajích nemůže být správné, aby Spojené království nalilo miliardy liber do vývoje nových bezpilotních letounů bet řádné parlamentní kontroly nebo diskuze o závažných právních a etických otázkách týkajících se používání této technologie.”
 
Odhaduje se, že britská vláda utratila 2 miliardy liber za vývoj a spuštění útočných dronů.
 
Jediné v současné době povolené drony jsou menší verze dálkově ovládaných dronů, které mají v Afghánistánu rakety. Drony Ameriky a Británie jsou známé tím, že zabily desítky civilistů v Pákistánu a Afghánistánu.