BOMBY VE VOLGOGRADU PŘICHÁZÍ PO SAÚDSKÝCH HROZBÁCH ÚTOKEM NA RUSKO

30.12.2013 18:46
Princ Bandar Putina varoval: „Ty čečenské skupiny … ty kontrolujeme my.“
 
Dvojice výbuchů se zaměřila na vlakové nádraží a na trolejbus ve městě Volgograd, přičemž bylo zabito nejméně 31 lidí, což přišlo po saúdskoarabské hrozbě, že zaútočí na Rusko za pomoci čečenských teroristů, pokud Moskva nestáhne svou podporu presidentu Asadovi v Sýrii. K prvnímu útoku došlo v neděli ráno na nádraží Volgograd – 1, a ten zabil 17 lidí. Záznam z CCTV ukazuje oranžový záblesk za hlavními dveřmi nádraží, který rozbil okna a vyhodil trosky do ulice. Primárním podezřelým je sebevražedná bombová útočnice.
 
Ke druhému útoku došlo u rušného tržiště ve volgogradském okrsku Džeržinski. Trolejbus nacpaný lidmi při ranním dojíždění rozerval výbuch sebevražedného útočníka se 14 zabitými.
 
Ač za tyto exploze nepřijala odpovědnost žádná skupina, padlo podezření okamžitě na islamisty ze Severokavkazského regionu, kteří běžně na měkké cíle v Rusku útočí.
 
Ač se média soustředila na to, jakou hrozbu takovéto skupiny představují pro únorové Zimní olympijské hry v Soči, tak nikdo nepřezkoumával varování vydané v srpnu saúdským princem Bandarem bin Sultanem, když Vladimiru Putinovi říkal, že Saúdská Arábie aktivuje čečenské teroristické skupiny, které kontroluje, aby útočily na Rusko, pokud Moskva odmítne zanechat své podpory syrskému presidentovi Bášaru Asadovi.
 
Jak jsme v té době referovali, tato hrozba byla pronesena počátkem srpna během schůzky za zavřenými dveřmi mezi princem Bandarem a Putinem.
 
Podle přepisu komentářů pronesených během schůzky od středovýchodní zpravodajské agentury Al Monitor, přednesl Bandar Putinovi série slibů a hrozeb na oplátku za stažení moskevské podpory Asadovi v Sýrii.
 
„Mohu vám dát záruku za ochranu Zimních olympijských her příští rok,“ pronesl údajně Bandar s dodatkem, „ty čečenské skupiny, které ohrožují bezpečnost těchto her, kontrolujeme my.“
 
Bandar dal také na srozuměnou, že jeho postoj podporuje americká vláda.
 
Tato „garance“, že zabrání Čečencům, aby útočili na Zimní olympijské hry v Soči, byla také zjevně zahalenou hrozbou, že když Rusko Asada neopustí, dostanou teroristické útoky zelenou.
 
Vzhledem k tomu, že Rusko Asada neopustilo a opravdu jako skoro jediné zabránilo americkému vojenskému útoku na Sýrii, k ohromnému hněvu Saúdské Arábie, která je primárním dodavatelem anti-Asadovských džihádistických rebelů, šlo tedy snad věřit, že ty bomby ve Volgogradu jsou důkazem toho, že Bandar své hrozby naplňuje?