Boje v syrském městě Aleppo

30.07.2012 23:10

Syrské hlavní obchodní centrum Aleppo bylo v noci otřeseno násilnými střety, ale liší se zprávy o tom, kdo je za boje zodpovědný. Mainstreamová média jsou na stranu povstalců, zatímco svědci říkají, že jsou právě oni na vině.

Mainstreamová média oznámila, že syrský režim se připravuje na „masakr“, protože použil smrtící pozemní a vzdušné útoky proti rebelům.

Podle agentury AP vojenské vrtulníky vtrhly do města v sobotu ráno ve snaze vyčistit oblast od protiassadovských jednotek jednou pro vždy.

„Vrtulníky se účastní střetů u vchodu ve čtvrti Salaheddine a bombardují ho. Násilné střety jsou také ve čtvrti Sakhour ,“ řekl Syrian Observatory for Human Rights pro agenturu Reuters.

Ale jiní říkají, že střety začaly poté, co rebelové zaútočili na vládní budovy v oblasti.

Sarkis Kassargian, reportér televize Al-Khabar, řekl pro RT: „Včera v noci rebelové zaútočili na budovy vlády, policie a zpravodajská centra v Aleppu. Ale nepodařilo se jim ovládnout ani jedno z nich. Pak došlo na útoky a střety, ale syrská armáda jednala v obraně.“

Tři rebelové byli zabiti v sobotu, 160 jich bylo zabito v pátek, tvrdí Syrian Observatory for Human Rights.

Ale Kassargian tvrdí, že za tyto úmrtí si rebelové mohou sami kvůli svým akcím.

„Jakákoliv úmrtí, ke kterým došlo, byla výsledkem útočících rebelů na vládní budovy v regionu,“ říká Kassargian.

Tyto informace se diametrálně liší od toho, co tvrdí mainstream, který tvrdí, že vládní vojáci zaútočili na rebely bez provokace.

Tvrdí, že převzali kontrolu nad čtvrtí Al Hadi a Al Saher.

Zatímco mainstreamová média hlásí, že obyvatelé Aleppa utíkají z města v celých houfech, RT zdroj ale tvrdí, že to tak není.

„Právě teď tam není žádný pohyb vládních sil. Některé rodiny a obyvatelé Aleppa opouštějí město, ale většina se jen pohybuje v rámci města do bezpečnějších oblastí, jako je škola a univerzita. Červený kříž je připraven pomoct těm, kteří hledají útočiště,“ řekl Kassargian.

Aleppo je považováno za klíčové město v boji rebelů proti silám Assada.

Město je hlavním ekonomickým centrem Sýrie a obě strany mají pocit, že musí vyhrát boj o toto město.

Aleppo se nachází na hranici s Tureckem – země, která nedávno ukázala podporu syrským rebelům.

S pomocí Kataru a Saudské Arábie nedávno Turecko zřídilo tajnou protiassadovskou základnu v Adaně, 100 km od hranice.

Základna zajišťuje taktiku a dodávky zbraní pro povstání, tvrdí agentura Reuters. Ale Turecko není jedinou zemí se zájmem bojovat proti Assadovi, což znepokojuje Kreml.

Rusko varovalo před „tragédií“ v Aleppu, tvrdí, že mezinárodní podpora rebelů by vedla k dalšímu krveprolití.

V prohlášení na tiskové konferenci ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že se nemůže očekávat, že syrská armáda bude nečině přihlížet tomu, jako síly rebelů okupují Aleppo a další oblasti v zemi.

„Naši Západní partneři spolu s některými sousedy Sýrie v zásadě podporují a řídí ozbrojený boj proti režimu,“ řekl Lavrov.

zdroj: www.freepub.comehere.cz