Asie se připravuje na skokový růst cen potravin

23.08.2012 18:49

Od poloviny června vzrostly ceny obilí, sójových bobů a pšenice o 38%, 24% a 45% po nejhorším období sucha v USA za posledních 50 let, které zničilo plodiny největšího světového vývozce potravin.

 

Toto varování OSN by mohlo znamenat opakován potravinového strašení z roku 2008, kdy ceny tak vzrostly, že se zástupci zemí G20 sešli a plánovali jak se s tímto nárůstem vypořádat.
 
Zatímco ceny obilí v New Yorku klesly kvůli úternímu dešti nad středozápadem USA, tak ceny budou setrvávat na svých vysokých úrovních, řekl minulý týden ekonom ze Standard Chartered.
 
Jedná se zejména o případ, kdy by nad většinou USA vydržely vysoké teploty řekněme do srpna.
 
„Pokud se v příštích měsících růst cen udrží, tak očekáváme, že vyšší globální ceny potravin zasáhnou Asii na začátku roku 2013. Naše korelační analýza naznačuje časovou prodlevu pěti až sedmi měsíců pro většinu asijských ekonomik,“ uvádí Tai Hui, vedoucí Regional Research for Asia with Standard Chartered.
Asie byla tvrdě zasažena v roce 2007 a 2008, kdy nedostatek potravin, zejména rýže, vedl k demonstracím a nepokojům.
 
Potravinová inflace udeří na Asii tvrději než na jiné regiony, protože spotřebitelé za jídlo utratí větší část výdajů, než v jiných částech světa. Ve vyvíjející se Asii tento výdaj tvoří 35% z celkových výdajů, zatímco v USA a Evropě jde o pouhých 20%.
 
Ekonomové také bijí na poplach kvůli inflaci minulý týden v Asii, tvrdí, že by velké pohyby světových cen komodit mohli mít „akutní“ vliv na Asii.
 
Ceny potravin jsou mnohem důležitější než ceny energie v Asii s inflací – význam potravin je obvykle dvakrát až třikrát větší než význam energie v CPI spotřebitelském koši Asie.
 
Potravinová inflace začne bolet asijské ekonomiky koncem roku, když nynější vysoké ceny vydrží několik dalších měsíců, ekonom řekl, že jsou nejzranitelnější Čína, Vietnam a Hong Kong.