Asad: Válka je skutečná a podporována zvenčí. Paralela s Libyí?

08.07.2012 22:34

Syrský prezident Bašár Asad dnes řekl, že jeho země čelí "skutečné válce", podporované zahraničními jednotkami. Asad v projevu v parlamentu, vysílaném syrskou televizí, uvedl, že Sýrie nečelí politickému problému, ale pokusu o rozkol a destrukci národa.

"To, čemu čelíme, je (pokus) vyvolat náboženský konflikt a nástrojem je terorismus," vysvětlil Asad. Přislíbil, že jeho vláda bude pokračovat v boji proti "ozbrojeným teroristům".

Zároveň syrský prezident zdůraznil, že je připraven na dialog, ale ne s členy exilové opozice. "Dveře jsou otevřené a jsme připraveni začít dialog, ale ne s těmi, kteří jsou spojení se zahraničními mocnostmi," tvrdil syrský prezident.

Podle Asada existuje část opozice, která stále čeká na signály zvenku. Projev syrského prezidenta byl prvním od masakru ve městě Hula, při níž zahynulo přes 100 lidí, z toho téměř polovina dětí.

Asad nabídl podobné poselství jako v předchozích projevech, když z povstání obviňoval teroristy a zahraniční extremisty, přičemž slíbil ochraňovat národní bezpečnost.

Po roce od zahájení revoluce v zemi OSN uvedla, že v Sýrii přišlo o život 9000 lidí, ale od té doby už zemřely stovky dalších. Syrští aktivisté tvrdí, že během násilí zahynulo 13.000 lidí.

Nabízí se zde určitá podobnost se situací v Libyi. Zahraniční intervence, zprvu rádoby utajená, později zcela veřejná, která vedla k definitivní porážce Kaddáfího. Je snadné ukázat na tři hlavní agresory v této válce: USA, Velká Británie a Francie. Opět těmto mocnostem v Sýrii, podobně jako v Libyi, nejde o práva a úroveň života obyčejných lidí, ale především zde hlavní roli opět hrají peníze a moc.