Slavná evoluční teorie dostala smrtelnou ránu: Zhroutily se letos tři hlavní pilíře, které měly podporovat spojení mezi člověkem a šimpanzem?

27.12.2013 20:35
Populární domněnka, že se lidé vyvinuli z nějakých opicím podobných předků, dostala tento rok pořádně na frak – jak od světského výzkumu, tak i z výzkumu blízkého kreacionismu. Bylo potvrzeno, že Bůh stvořil člověka ke svému obrazu, přesně tak, jak tuto zprávu podává kniha Genesis (1. Mojžíšova v Bibli). Tři hlavní pilíře, které měly podporovat spojení mezi člověkem a šimpanzem, se v roce 2013 zhroutily.
 
 Základy evolučních pilířů se začaly chvět
Základy těchto pilířů se začaly chvět už tehdy, když jedna skupina vědců analyzovala rekombinační vzory u šimpanzů a porovnávala je s těmi lidskými (1). K rekombinaci dochází, když ve vyvíjejících se pohlavních buňkách dojde k přestřižení a vložení částí chromozómů. Na základě evolucionistických modelů se vědci běžně domnívali, že rekombinantní promíchávání a znovu spojování neprobíhá na těch nejpodstatnějších místech chromozómů – místech, kde se kódující lidská a šimpanzí DNA od sebe liší.
 
Jenže nová studie ukázala, že k rekombinaci dochází právě tam, kde jsou genetické sekvence dvou druhů podobné – tedy pravý opak toho, co evoluční spekulace očekávaly. Jak by takovýto proces mohl vyprodukovat genetické rozdíly, když probíhá v místech, kde jsou si DNA nejvíce podobné? (1)
 
Další otřes evolučních základů nastal, když zase jiná zpráva přinesla informace, že epigenetické vzory na lidské DNA jsou podobnější gorilám a orangutanům než šimpanzům – tedy něco zcela v rozporu s evolučním modelem. (2) Tyto epigenetické vzory napomáhají v regulaci činnosti DNA. Pokud by lidé a šimpanzi sdíleli společného předka, měli by také sdílet typické genetické a epigenetické rysy – ale nesdílí.
 
Domněnka o vzájemné příbuznosti lidí a šimpanzů padla
A nakonec se skácel ten první a nejdůležitější evoluční pilíř, podpírající domněnku o vzájemné příbuznosti lidí a šimpanzů: nová a přímější porovnávání šimpanzího a lidského genomu odhalila, že nejsou podobné z 98 procent, ale jen ze 70 procent. (3)
 
Pseudogen beta-globin byl tím druhým pilířem, který se tento rok zhroutil, když další nový výzkum přinesl výsledky ukazující, proč už tento argument nemůže být používán jako podpora údajného spojení člověk-šimpanz. (4) Evolucionisté už dávno pochybili, když mylně tento gen pojmenovali „pseudo“ nebo „falešný“, což zakládali na svojí víře, že je vadný. A tak trubači z party „jen příroda a nic jiného než příroda“ tvrdili, že když mají oba druhy /člověk a šimpaz/ údajně ten samý nefunkční gen, musí to být nepochybně pozůstatek společného předka. To bylo předtím, než v roce 2013 jedna studie ukázala, že tento gen je funkční. (5) Buňky mají častý přístup k tomuto vysoce funkčnímu beta-globinovému genu pro regulační DNA, kterou kóduje; takže jak lidské tak i šimpanzí buňky používají tento beta-globinový pseudogen ze stejného, velmi dobře vyprojektovaného, účelu. 
 
Údajná genetická "jizva" chybí
Zničení třetího a posledního evolučního pilíře nastalo zamítnutím dlouho držené fantazie, že lidský chromozóm 2 obsahuje místo, kde došlo k fúzi – něco jako údajnou genetickou jizvu označující, kde dva dávné chromozómy předků fúzovaly (spojily se) v jeden. A toto mělo údajně vysvětlovat, proč má šimpanzí genom o jeden chromozómový pár navíc oproti lidem. Jenže nové studie nenašly žádné znaky, které evoluční povídačka o údajné fúzi předkládala. (6)
 
Odpovídající místo na lidském chromozómu 2 by mělo vykazovat mnohem více neužitečné informace – pozůstatky zalátání kolize dávných chromozomů. Místo toho tato oblast kóduje funkční vlastnosti uvnitř důležitého genu. (7)
 
Šimpanzi a lidé neměli společného předka
Všechny tři genetické pilíře lidské evoluce se ukázaly být klamným přeháněním, založeným na neznalosti genetických funkcí. Tvrzení o 98 procentech genetické totožnosti je chybné; pseudogen beta-globin je důležitým regulačním genem; a údajná fúze v místě na chromozómu 2 nebyla nikdy ničím víc než jen evoluční vírou, zaplňující bílá místa ve znalostech dat.
 
Výsledky genetických výzkumů v roce 2013 anulují fantazii, že šimpanzi a lidé měli nějakého společného předka, a velmi dobře potvrzují biblickou verzi, že Bůh učinil člověka ke svému obrazu. Copak nám asi přinesou výzkumy v roce 2014?