Překvapení?: Vědci zjistili, že chemoterapie podporuje růst rakoviny

22.12.2012 15:04

 

Chemoterapie může poškodit zdravé buňky? Kdo řekl, že ne?
 
Nepotřebujete titul, aby vám to došlo. Jed zabíjí bez rozlišení – vždycky to tak bylo a vždycky to tak bude. Zatímco chemoterapie poškozuje zdravé buňky, tak u nich spouští vylučování bílkoviny, která udržuje růst nádoru a jeho odolnost vůči další léčbě.
Výzkumníci v USA udělali “zcela nečekaný” objev – tvrdí, že hledali, proč jsou nádorové buňky tak odolné v lidském těle, když jdou snadno zabít v laboratoři.
Pouze díky silám, které se spikly proti smysluplnému pokroku ve výzkumu a léčbě rakoviny za poslední století, chemoterapie uspěla. V jaké realitě to žijeme, když jedinou přijatelnou léčbou rakoviny je řezání, jed a pálení?
 
Žádný lék chemoterapie vlastně nikdy nevyléčil ani nevyřešil příčiny rakoviny. Dokonce i to, co mainstreamová medicína považuje za “úspěšnou” chemoterapii jsou pouze řídící příznaky, obvykle na úkor jiných důležitých fyziologických funkcí u pacientů, což způsobuje vedlejší účinky. Neexistuje lék bez vedlejších účinků.
Testovali účinky typu chemoterapie na tkáni odebrané z rakoviny prostaty muže a zjistili “přítomnost poškození DNA” živých buněk po léčbě – napsali vědci do Nature Medicine.
Chemoterapie tlumí rychle se dělící buňky, jako jsou ty v nádorech.
Vědci zjistili, že zdravé buňky poškozené chemoterapií vylučovali více bílkoviny jménem WNT16B, která zvyšuje přežití nádorových buněk.
“Zvýšení WNT16B bylo naprosto nečekané,” řekl pro AFP spoluautor studie Peter Nelson z Fred Hutchinson Cancer Research Center v Seattlu.
Bílkovinu si vzaly nádorové buňky ze sousedních poškozených zdravých buněk. “WNT16B, když je vylučován, může reagovat s blízkými nádorovými buňkami a způsobit jejich růst, invazi a především odolnost vůči následné terapii,” řekl Nelson.
Při léčbě rakoviny nádory zpočátku reagují dobře, ale pak následuje jejich rychlý opětovný růst a pak odolnost vůči další chemoterapii.
Míra reprodukce nádorových buněk se zvýšila mezi léčbami. “Naše výsledky ukazují, že poškození zdravých buněk může přispívat ke zvýšenému bujení nádoru,” napsal tým.
 
Výzkumníci tvrdili, že potvrdili svá zjištění u nádorů prsu a vaječníku.
Pacienti s nevyléčitelnými rakovinami mají mnohem větší přístup k nejnovějším lékům, které jim mohou prodloužit život o týdny nebo roky, nicméně mnoho doktorů bylo vyzváno, aby byli opatrnější při nabízení léčeb rakoviny, protože chemoterapie může smrtelně nemocným pacientům spíše uškodit než pomoci – rada je podpořena Nelsonovou studií.
The National Confidential Enquiry into Patient Outcome and Death (NCEPOD) zjistila, že více než čtyři z deseti pacientů, kteří prošli chemoterapií. Trpěli ke konci života fatálními účinky této léčby, který byla nevhodná téměř v pětině případů.
Více než polovina všech pacientů s rakovinou trpí značnou toxicitou spojenou s léčbou. Léčba také může vést k životu ohrožujícím infekcím, nebo pacienti jednoduše zemřou na rakovinu.
Pointa je, že chemoterapie ničí prakticky všechny buňky a systémy před tím, než to udělá skutečná rakovina. To znamená, že váš centrální nervový systém, systém orgánů a váš imunitní systém (vyjmenovány jen některé) jsou ohroženy i po letech léčby. Zapomeňte na to, že vás rakovina zabije, protože v dlouhodobém horizontu to udělá chemoterapie.
Chemoterapie způsobuje úmrtí zdravých mozkových buněk dlouho po tom, co léčba skončila a může jít o jednu ze základních biologických příčin, která způsobuje kognitivní vedlejší účinky.
Konvenční léčba rakoviny je obrovský a drahý podvod – neléčba, která poškozuje a zabíjí více lidí, než “vyléčí”. Nikdy nemůže nic vyléčit, protože tráví tělo a jen způsobuje další nemoci v budoucnu.
 
 
Překlad článku Surprised? US Scientists Find That Chemotherapy Boosts Cancer Growth