Negativní úrok. Revoluční rozhodnutí ECB.

07.06.2014 06:30
ECB včera přijala rozhodnutí, které nemá v historii bankovnictví období, a tím je negativní úrok. Stalo se tak poté, co banky od roku 2008 neustále snižovaly úroky s cílem povzbudit chátrající západní ekonomiku maximálním zvýhodněním jakýchkoliv investic. Ještě v roce 2011 to vypadalo takto (zpráva čt), a to už se Evropa děsila: "Evropská centrální banka (ECB) dnes překvapivě přistoupila ke snížení základní úrokové sazby o čtvrt procentního bodu na 1,25 procenta. Tímto krokem chce podpořit hospodářský růst v eurozóně, která se potýká s dluhovou krizí". Máme rok 2014 a úroková sazba ne, že je na nule, ona je negativní! Proč? protože není do čeho investovat! Bez nových trhů a zdrojů je to na kolaps.
 
Jak ubývá investičních příležitostí, ubývá bankám možností výhodně půjčovat. Aby přesto udržely chod trhů (s těmi systém roste i padá), nabízejí stále "výhodnější" půjčky, ať to dopadne jak chce (viz hypoteční bublina v USA z roku 2008 a následná krize, která dosud neskončila). Banky, nevědouc jak ven ze své deprese, jedou na hranici možností: snižují úrok. Donedávna jim stačilo vydělat už jen tolik, aby se udržely, na super ziscích nelpěly. Tedy - relativně. Mezitím totiž bankéři-gangsteři velmi intenzivně nové investiční příležitosti hledají, protože klesající úroky hrozí krachem celého systému. V roce 1891 považovali ekonomové už 3 % úrok za tak katastrofální, že navrhovali INVESTICE do koloniálních výbojů v Africe, které skončily První světovou válkou. "Aby výnos z úroků dále neklesal a zabránilo se dalšímu poklesu tehdejší 3% úrokové sazby", říká se v článku z roku 1891, "je potřeba ovládnout evropským kapitálem nové země, například Afriku".
 
A děje se dnes něco jiného, než snižování úroků na straně jedné a výboje do Afriky, Jižní Ameriky a především na Ukrajinu a Východ na straně druhé? A podívejme se na úrokové sazby současnosti: Úrokové sazby jsou historicky nejnižší. Eurozóna má od května 2013 sazbu 0,5 %, USA už od roku 2008 0-0,25 %, Japonsko od roku 2010 0- 0,10 %, Velká Británie od roku 2009 0,50 %. Pro úplnost - ČNB je někde na úrovni 0,25% a v návaznosti na to provedla i intervenci.
 
Ale negativní úrok, ten v historii ještě nikdy nebyl! Inflace a deflace tvrdě visí ve vzduchu (Černý pátek 1929 na spadnutí?) a tlak k dobytí nových území (investičních příležitostí) ruku v ruce s tím graduje. Dnes vyšel pěkný článek: "Nouze, na niž je Sobotka i Janeček krátký", cituji z něj části:
 
 „...nouze investičních příležitostí“ může mít značný dopad i na politiku, i tu domácí. Lidé byli po dlouhou dobu zvyklí, že dobrý politik „uměl“ zajistit ekonomický růst, a zvýšit tak voličův příjem. Když to náhle nikdo z politiků neumí, nevidí za tím volič „nouzi investičních příležitostí“, nýbrž politikovu neschopnost či korupci. Nebohatneme, protože politici jsou zkorumpovaní, protože žijeme v morálním bahně, domyslí si volič. A zvolí někoho jiného. Někoho, kdo slibuje nápravu. Ovšem pokud je problém ve své podstatě ekonomický, pokud je opravdu jeho podstatou „nouze investičních příležitostí“, neudělá s tím nic ani Bohuslav Sobotka, ani Andrej Babiš, ani Tomio Okamura, ba ani Karel Janeček se všemi dalšími bojovníky proti korupci. Ale neudělá s tím nic ani negativní úroková sazba stanovená ECB".
 
 "Bývalý šéf americké centrální banky, Ben Bernanke, hovořil už v roce 2005 o „nouzi investičních příležitostí“. Ekonom Robert Gordon zase mluví o příchodu fáze „konce ekonomického růstu“, po staletích hospodářského rozkvětu".
 
 „Byl to prostě zázrak. A jsem skeptický stran toho, že tento zázrak bude stále pokračovat. Bojím se o budoucnost, bojím se, jak na tom bude generace mých vnoučat.“
 
Negativní úrok, to je velmi důležitá zpráva. Za zajímavost stojí, že dolar tím okamžitě posílil (takže může ECB poděkovat za odklad svého úpadku, než ho přes nové "investiční příležitosti" směrem Ukrajina posílí): "Americký dolar v pátek posiloval vůči euru. Investoři reagovali na zprávu z amerického trhu práce a půjčovali si dolary, aby je investovali do nákupu měn s vyššími výnosy. Euro k dolaru večer vykazovalo pokles o 0,2 procenta na 1,3640 USD, dolar k jenu o 0,1 procenta posiloval a nacházel se na 102,57 JPY. Trh nadále reaguje i na čtvrteční krok Evropské centrální banky (ECB), která snížila hlavní úrokové sazby a rozhodla se pro další opatření, aby podpořila ekonomiku eurozóny a bojovala proti nebezpečně nízké inflaci. To průběžně vytváří další tlak na investory, aby prodávali eura a kupovali zahraniční měny s vyšším výnosem."
 
Zdroj: https://aeronet.cz/forum/portal.php